Träningstips – kom igång!

Har som sagt fått önskemål om att dela med mig av lite träningstips och jag skulle tro att det blir flera inlägg med lite olika inriktning. Tänkte iaf börja med lite kom-igång-tips för den som har det lite motigt efter sommaren.
Jag tycker att hösten är som en liten nystart, ungefär som ett nytt år. Motivationen till olika saker kommer till mig när jag får tända ljus på kvällarna, köpa nytt anteckningsblock (under mina studieår) och förhoppningsvis inhandla lite nya höstkläder och inredningsdetaljer.

För att hitta motivationen för att ta tag i träningen så är det viktigt att:
*Komma underfund med vad man vill uppnå!  Är det att springa milen under en timme, komma i de där supersnygga jeansen eller att bara må bättre.
*Sätt upp realistiska mål! Långsiktiga mål med mindre kortsiktiga mål på vägen dit är bra att ha som morot. Man måste känna att man kommer framåt mot det stora målet så därför är det väldigt viktigt med de små delmålen.
*Belöna dig själv! Bestäm dig för en belöning som du ska få när du uppnått ett delmål så att du har något roligt att jobba mot. Jag älskar belöningar och under en tung träninsvecka med träning flera timmar om dagen under måndag till lördag så tänkte jag ofta på belöningen som kom på lördag kväll efter avslutad träningsvecka; påsen med lösviktsgodis, självklart innehållande en massa saltlakrits 🙂
*Planera! Sätt dig på söndag kväll och planera när och hur du ska träna under veckan och skriv in det i almanackan tillsammans med alla andra självklarheter som jobb, skola osv. Viktigt att det finns tid avsatt för träning och se till att prioritera den här tiden! Din kropp kommer att tacka dig resten av livet.
*Träna det du tycker är kul! Om du inte tycker det är roligt att träna så kommer du hitta på en massa andra saker att göra istället. Sedan ska man komma ihåg att det inte är roligt varje dag, men dessa dagar är det bara att tänka på sitt mål och knyta näven och utföra det man planerat. Det roligaste kommer när du ser att du utvecklas, det är värt allt slit 🙂
*Variera träningen! Variera kondition och styrka, snabbt och långsamt, många och få repetitioner. Även de som inte gillar styrketräning skulle jag rekommendera att få in styrketräning en gång i veckan för att undvika skador och felbelastningar, viktigt att få med mage, rygg och axlar som är kroppsdelar där man lätt får problem. Framförallt om man har ett stillasittande kontorsjobb där det är lätt att dra på sig förslitningsskador i framförallt axlar. En stark korsett; mage och rygg gynnar dig genom alla livets prövningar. Kom ihåg att du inte behöver skaffa ett dyrt gymkort för att styrketräna, det går lika bra att köra situps, plankor, ryggresningar,armhävningar osv hemma med kroppen som vikt.
*Umgås under ett träningspass! Tar det emot att dra ut och träna själv? Försök få med dig din partner, mamma, kompis eller någon annan, tiden går så mycket fortare när man har sällskap.
*Utgå från dig själv! Starta inte för hårt, det kommer bara knäcka dig och du kommer tappa lusten och i värsta fall blir du skadad. Har du inte tagit ett löpsteg på flera år? Börja med att promenera och lägg in några minuters löpning och öka antalet minutrar för varje gång du är ute. Du måste börja där du är nu och inte där du önskade att du var!

Detta var lite kort om att komma igång med träningen och det viktigaste är att ha kul och se träningen som en utmaning som du hela tiden vill bli bättre på!

Återkommer senare med lite mer tips, vad vill ni att jag skriver om?

 

5 kommentarer på “Träningstips – kom igång!”

  1. Hej! Intressanta och bra träningstips tycker jag. 🙂
    Kanske att du skulle vilja skriva något kort om kostråd? Det är ju givetvis väldigt individuellt, men om det finns något generellt som kan vara bra att veta och tips på saker att tänka på så skriv gärna några rader. Ha en fin helg, Anders

  2. Mycket bra tips där! Kanske skulle du nästa gång kunna skriva om styrketräning. Ge tips på olika övningar som man kan göra hemma för att få en allsidig träning! Ha det gott! /Isac

  3. TACK! Kanon skrivet. Jag håller med tidigare kommentar om lite mer övningar både för nybörjare och lite mer vana. Som du skriver – lägg in ett pass styrketräning. När i veckan rekommenderar du det efter distans pass, intervall pass eller kanske efter en eller flera dagar vila. Hänger du med? Jag kan tänka mig att du tränade intensivt några veckor och lite lugnare en period hur långa tror du att de kan vara. Hur tätt inpå rekommenderar du syra pass efter varandra o.s.v. Jag blir så glad när du skriver vilket gör att man kikar in titt som tätt 🙂
    Petra

  4. Hej Helena!

    Jag undrar om du har några planer på hur du kommer att lägga upp träningen när du börjar jobba? Jag jobbar ofta ca 7.45-16.45 och kommer hem vid 17.15. Då vill jag gärna hinna med både mat och träning på ett bra sätt. Har du några tips på upplägg för det? Tycker inte det är så kul att laga och äta middag alltför sent, dessutom är jag ofta hungrig då.

Kommentarer är stängda.