Träningstips; Kost

Den ständiga debatten om hur man ska äta kommer aldrig att få ett slut och vi kommer fortsätta matas med dieter och liknande som ska göra underverk för midjan. Mitt råd är att sluta läsa och lyssna på allt sådant och istället äta det just du mår bra av. För det är ändå det viktigaste att vi mår bra av vad vi äter och mår vi bra så har vi förmodligen inte stoppat i oss en massa skit som snabbmat, onödigt mycket socker och hel/halvfabrikat. Så prova dig fram, lyssna på din kropp och hitta din egen kostväg som passar dig bäst. Vi är alla olika så att alla skulle må bra av att äta exakt lika är bara dumt att tro.

”Man kan äta allt, men inte alltid!” tycker jag är en bra tumregel att ha med sig, vi lever bara en gång och om du älskar kanelbullar så ska du självklart äta det ibland och då verkligen njuta av det, men stoppa inte i dig bullar varje dag i veckan.
Jag har lyckats hålla kvar barndomens lördagsgodistänk och jag tycker det känns jättekonstigt och inte lika gott att äta godis någon annan dag.

Några tips som jag försöker leva efter;
*Krångla inte till det! – det ska inte vara ett stort projekt och en massa ångest för att få mat på tallriken.
*Ät så naturlig mat som möjligt och försök att undvika hel- och halvfabrikat i största möjliga mån! – läs på förpackningen, är innehållsförteckningen lång så är det inget bra tecken…
*Unna dig ibland, njut av det och skippa det dåliga samvetet! – om du vet att du kommer ångra dig sen så strunta i att äta det.
*Ät alltid ordentlig frukost, lunch och middag!
*Lägg gärna till ett par mellanmål under dagen för att hålla blodsocker och energi på en jämn nivå! – tex. frukt, nötter, keso med bär, ägg, grovt bröd. Största anledning till att vi äter ”dåligheter” är hunger för att vi helt enkelt ätit för lite mat.
*Undvik att handla på tom mage! – då är det lätt att det hamnar saker i korgen som egentligen inte var tänkt att hamna där och finns det frestelser hemma så är det lättare att suget infinner sig.
*Fyll på med energi (kolhydrater och protein) inom en halvtimme efter avslutad träning för att kroppen ska bygga istället för att bryta ner muskler!

Kort fakta om mina egna matvanor:
*Favvomat? Tacos, sushi och blodig köttbit med risotto och sallad.
*Gillar inte? Ägg, oliver, musslor
*Dricker helst? Mjölk
*Unnar mig? Smågodis, popcorn eller hembakt fika.
*Favvofrukt? Mango och satsumas
*Favvogrönsak? Gurka och paprika
*På mackan? Ost eller messmör. Lyxar ibland med getmese som jag tycker är galet gott!
*Alltid i kylskåpet? Mjölk
*Bästa matland? Italien
*Favvokock? David 😉
*Bröd? Knäckebröd eller hembakt mjukt bröd
*Räddaren i nöden? Kycklingfiléer i frysen, kan varieras i det oändliga
*Bästa tipset? Blodpudding! Billigt, nyttigt och gott 🙂

Det var kort och gott lite småtips som från mig som ska förbereda en smaskig tacomiddag, har längtat i flera veckor och måste passa på nu eftersom jag reser bort imorrn. Italien över helgen och Grekland på måndag 🙂

 Pizzan på Lombardi’s i New York kan mycket väl vara den godaste pizza jag någonsin ätit 🙂

 

5 kommentarer på “Träningstips; Kost”

  1. Bra tips, gillar inte heller alla ”bantnings tips” som finns på löpsedlarna. Jag som lever i gym världen blir glad åt att du uppmuntrar kolhydrater. Det snackas en hel del på gymmen att det är ”farligt” att äta kolhydrater. Självklart har även jag testat att vara utan och shit vad snurrig jag blev i huvudet när jag träna, blev tvungen att sätta mig ner under passet som JAG instruerade. Inte bra. Sunt tänk är nog A och O. Ha en trevlig resa! / Petra

  2. Hej Helena!

    Tack för att du tog dig tid att skriva om kostråd. Bra tips där. Roligt att veta lite hur du själv äter också. Inga kosttillskott och konstigheter med andra ord. Det känns ju inspirerande. Vill för egen del gärna äta så få gifter som möjligt, så bra och ”naturlig” mat känns bäst. Ett ganska känsligt ämne det där med mat för en annan då ätstörningar drabbat både mig själv och nära i familjen. Men satsar på att försöka äta lite av allt och hålla träningen på en lagom nivå. Bra att du inte uppmuntrar till någon konstig kombination av träning/kost, det känns sunt. Blir dock lite kallsvettig när jag läser ”om du vet att du kommer ångra dig sen så strunta i att äta det.” Nåja… förstår hur du menar men, i värsta fall finns det någon som läser som kanske tolkar det på fel sätt…

    Ha det fint! Hoppas Italien och Grekland var bra!
    Anders

  3. Kloka ord av dej, de var nog en bland de bästa kostråd jag hört. Inget onödigt tjafs mycket bra. Lycka till nu i Italien o Grekland. Håller alltid på dej.

Kommentarer är stängda.