Recept; Lakritskladdkaka

Lovade för ett tag sedan att dela med mig av receptet på den gudomligt goda Lakritskladdkaka som jag bakade till mitt födelsedagsfika:

200 g mörk choklad
200 g smör
4 ägg
2 dl socker
2,5 dl vetemjöl
1 krm salt
6-8 st Kick eller liknande lakritskola

Smält smör och choklad. Vispa ägg och socker lätt och blanda med chokladsmeten. Tillsätt mjöl och salt. Blanda i den hackade lakritskolan.
Smörj en rund bakform med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Häll i smeten och grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter. Under tiden slickar du skålen 😉
Låt svalna ordentligt innan den severas med vispgrädde eller vaniljglass.

9 kommentarer på “Recept; Lakritskladdkaka”

 1. Hey Helena,

  enjoy your last cooking and baking in your ”old” kitchen 😉

  Thanks for the cake-prescription – yummy!

  Greetings – Andreas

 2. Hej Helena

  Vilken kvinnlig svensk skidskytt tror du vi ska sätta den högsta förväntningarna på nästa säsong? Anna Karin Strömstedt?

  1. Tycker inte vi ska sätta höga förväntningar på någon, inför en säsongstart så har man nog med sina egna förväntningar. Sedan hoppas jag självklart på framskjutna placeringar för tjejerna men vi måste se det från deras tidigare nivå och se de realistiska förhoppningarna. För de allra flesta är det en grym prestation att ta vc-poäng.

   1. Ja jag förstår, men man hoppas ju att någon eller ett par åkare kan ta ett kliv framåt nu när du slutat, men som du säger så är VC poäng en stor prestation för dom flesta.
    Tack för svar och en trevlig blogg

 3. Hej Helena! Bakade din Lakritskladdkaka i söndags tills. med mitt barnbarn Sara. Den blev god, men väl så kladdig. Sara brukar grädda sin kladdkaka på 175 gr. i ca 20 min och 175 gr är ju det vanligaste för mjukkakor så vi gjorde det, men i 25 min och eftersom det inte fastnade ngt. på stickan så tog vi ut den då. Men då vi skar upp kakan så var den rätt så kladdig, fast god ! Du hade glömt att ange ugnsvärme ! Ska det vara som chokladkräm i mitten ?

  1. Bra observerat! Kakan ska gräddas i 200 grader i ca 15 minuter och då brukar iaf min bli helt perfekt 🙂 Godast brukar den vara dan efter när den stått och kladdat till sig 😉

 4. Du hade rätt Helena, kakan var godare dan efter och nu 4 dagar sen bjöd jag på den med vaniljglass åt min bästa väninna. Superbt gott ! Nu ska väl du som är så huslig snart börja julbaka och så väntar flytten in i 1:a egna huset ! Spännande! Nu får du snart julpynta! Är det David som ska ut och hugga julgranen? Vem ska vara jultomte ? Blir det taklagsfest också? Jaa, du har bråda dagar framför dig ! Så har du dessutom ett jobb att sköta också! Och i slutet av nov. får vi väl se dig i Vinterstudion, då VC i skidskytte startar ! Var rädd om din hälsa! Drick citronvatten med honung och vitlök i! Ni kanske har fått spårsnö redan! Det är också livskvalitet!

Kommentarer är stängda.