November

Första november idag, var tar tiden vägen? Vintern är förhoppningsvis på väg, snart drar skidskyttesäsongen igång, julen är mindre än två månader bort och nästa vecka blir lilla trollet hela fyra månader 🙂
Men jag måste säga att jag njuter av mörka kvällar under en filt i soffan med tända ljus, just nu kompletterar jag med choklad och världens goaste kisse.
Har haft en bra dag med långpromenad, fikadate med Anna Maria och mys med Moa. Hon har tyvärr en lite sämre sömnperiod för tillfället med mer uppvak och gråt på natten samt på tok för lite sömn på dagen, dagssömnen har alltid varit ett problem. Hon somnar ofta ganska fort på dagen men vaknar innan hon sovit färdigt och är ofta grinigare än innan hon somnade.
Om någon sitter inne på något dundertips på hur man får en bebis att sova tills hon är utsövd så tar jag tacksamt emot tips 🙂
Misstänker att den oroliga nattsömnen hänger ihop med allt nytt hon upptäcker/lär sig hela tiden. Rösten upptäcks mer och mer, fötterna har plötsligt blivit väldigt intressanta, vänder sig åt båda hållen och det senaste är pruttljud med munnen. Märks att hon vill så mycket hela tiden, supernöjd när hon vänder sig från rygg till mage men blir snabbt förbannad när hon inte tar sig någonstans…

Älskade lilla troll 🙂

Sömnbrist och lite dåligt med egentid har gjort att träningen varit lite sådär hittills den här veckan:
Måndag: Promenad + skidgångsintervaller
Tisdag: Promenad x2
Onsdag: Promenad + hemmastyrka
Torsdag: Löpning med vagnen ca 1 timme
Fredag: Promenad

Imorrn siktar jag på lite vagnlöpning och eventuellt lite hemmastyrka. På söndag blir det endera gymstyrka eller spinning. Planen är väldigt flytande beroende på dagsform.
När man varit ”styrd” i träningen i så många år så är det faktiskt skönt att bara köra det man har lust och ork med just för dagen. Har även kommit på att när det blir dåligt med sömn så ger det mig mycket mer energi att träna en timme än att sova en timme.
Så mitt helgtips till er får bli att unna er en stunds fysisk aktivitet för att höja energinivån, man ångrar aldrig ett träningspass!

Bild från fornstora dar 🙂

10 kommentarer på “November”

 1. Hej Helena !

  När jag ser din fina bild tänker jag just idag är jag stark efter några timmars lövkrattning som fortsätter senare idag.

  snart får du inte stopp på Moa när hon kryper iväg på nya äventyr.

  Hälsa till goa lilla Moa och mysiga kissen Siri samt även till David.

 2. Hej Helena! Jag har länge läst din blogg men aldrig kommenterat. Fick också barn nyligen (30 aug) och försöker nu kombinera livet som nybliven mamma med träning. Jag känner verkligen igen det du skriver om sömn hos de små liven. Även här är det ganska oroligt. Har dock inga tips att ge tyvärr! Känner även igen det där med att träning ger mer energi än sömn. Hoppas att Moas sömn snart blir bättre!

 3. Hm vet inte vad du redan testat, men kolla så hon inte har för varmt eller för kallt. Kanske lite låg musik på i bakgrunden, nåt som luktar mamma – typ en använd tröja 🙂 så blir den använda tröjan som en snutte 🙂 Se till så hon är riktigt mätt och nybytt, napp, vagga i famnen så hon somnar om.
  Sover hon i vagnen? Långpromenader med vagnen i så fall, när det är dags att sova, inte för ljust så hon stör sig av ljuset.
  Kanske nåt av tipsen kan underlätta lite och ge mer sömn 🙂

 4. Trodde först att bilden var tagen från din ”hemmastyrka” och tänkte gud så avancerat 🙂 Skönt att ta träningen som man känner för det, jag vilar idag 😉 Kram

 5. Hej fina ni!

  Jag har ett tips om du fortfarande ”bara” ammar så kanske det är läge med tillägg när det är dags att sova.
  Mina första barn (Twins) blev griniga vid den åldern och min mamma sa att det behövdes tillägg men jag tyckte hon bara lade sig i men nu vet jag så rätt hon hade 🙂
  Lycka till!

 6. Vad söt hon är, eran ögonsten! Längtar till skidskyttet drar igång! Kommer du och Moa följa tävlingarna från soffan framför tvn (som vi vanliga människor alltid får göra)?

 7. Vår son har haft rätt kass sömn, i perioder, oavsett vad vi har gjort. Något som fungerade bra för oss när det var som jobbigast var helt enkelt att vi turades om att sova i gästrummet varannan natt.

  Det finns ju ingen mening i att båda är dödströtta varje dag, bättre då att man är rätt utvilad varannan. Men det måste ju såklart till lite ersättning då.

  Däremot gick det rätt bra att sluta helt med nattmat när vi bestämde oss. Så länge vi gav nåt på natten blev det som en ond spiral. Han vaknade oftare och oftare och verkade hungrigare och hungrigare. Vi körde ingen nertrappning, en dag var det slut med nattmat, nappen fick vara nog. Det tog bara någon dag att införa och sen dess sover han bättre. Jag minns inte riktigt när det var men BVC sa att nu behövs det ingen nattmat för näringens skull och då fick det vara slut. Så kolla med dem.

 8. Hej Helena!

  Jag har ett supertips! Min dotter sov jättedåligt på dagarna tills hon var ca 2 månader. Även nätterna var bara korta sovstunder. Vi testade då att låta henne sova på mage. Första gången var på dagen och jag låg bredvid. Hon somnade då på några minuter och sov tre timmar, var vaken en timme och sov sedan tre timmar till. På något sätt var det som att hon kom till ro så bra då. Vi testade även på natten och då sov hon en hel natt direkt! Hon hade så mycket sömn att ta igen! På BVC sa de att de tyckte vi skulle låta henne sova på mage, då små verkligen behöver den så viktiga sömnen. För att slippa oron för plötslig spädbarnsdöd skaffade vi ett andningslarm (samma som de har på bb och neo). Läste på väldigt mycket om detta, och aldrig har ett litet barn dött av plötslig spädbarnsdöd om barnet haft ett andningslarm. Har man larmet skulle man hinna ”väcka” barnet så att det börjar andas igen. Dessutom är risken störst om barnet sover i magläge i kombination med andra saker, t ex en mamma som röker. Det finns inga studier som visar att enbart magläge ökar risken.

  Ni vet ju vad som är bäst för ert barn, men testa kan ni ju alltid! Min dotter sover fortfarande på mage (3 år idag) och har sovit SÅ bra sedan hon var två månader! Vet flera andra som också testat detta och som fått samma resultat.

  Lycka till!!

  Emma

Kommentarer är stängda.