Vasaloppet 2015

I söndags var det så äntligen dags; mitt livs första och kanske sista Vasalopp!
Åkte ner till Sälen i lördags morse och hann med att lufta kroppen lite på skidor, träffa en massa folk, hämta nummerlapp, lämna skidor för vallning, checka in på Högfjällshotellet och vara med på en trevlig middag där Ola Salo uppträdde 🙂
Somnade med fjärilar i magen vid 23 och vaknade med ännu mer pirr i kroppen strax före klockan fem. Tvingade i mig en rejäl grötportion och några vattenglas innan jag fick skjuts ner till starten.

Hade sånt flyt att jag fick stå i elitledet och när jag stod där och väntade så vände jag mig om och insåg att ”shit, ca 15 000 pers kommer snart att jaga mig”. Men när startskottet small av så försvann nervositeten och jag fokuserade bara på att hålla mig på benen och att vara rädd om skidor och stavar i de första kilometrarnas vansinniga hets om positioner.
Sedan följde ca 50 behagliga kilometrar där jag snabbt hittade ett bra tempo som kändes rätt. De sista fyra milen var en berg-och-dalbana med toppar och dalar om vartannat, framförallt mentalt.

Den sista milen gick på vilja för då var kroppen trött, huvudet ännu tröttare och armbågar och handleder skrek av smärta, gissa om det var härligt att korsa mållinjen!
När jag dessutom gjorde det på en för mig riktig kanontid, 5 tim 36 min, och en total 24:e plats bland damerna så kände jag en enorm lättnad och glädje. Det här kommer jag leva på länge och för tillfället känns det inte som att jag kommer göra det igen.
Det är nått jag alltid velat göra men helt ärligt så ser jag det hellre på teven 🙂

Kroppen har återhämtat sig bra och förutom en överansträngd handled och en stortå som helt saknar hud på undersidan så mår jag finfint, lite träningsvärk här och där men den börjar faktiskt ge med sig.
Nu ska jag krypa upp i soffan och kolla på Greys, vi hörs vidare och om ni undrar över nått om mitt lopp så skriv en fråga så svarar jag om några dagar!

ekholm-jpgGlad och trött tjej efter målgång! (Bild lånad av SVT)

10 kommentarer på “Vasaloppet 2015”

 1. Duktigt gjort :). Väldigt bra tid. Om jag hade kört så hade det blivit 8-9 timmar om ens i mål :). Jag har någon gång funderat på vasalopp. Vad skulle du ge för några tips till en riktig nybörjare som mig :). Åter igen en härlig tid du gjorde. Grattis!

  1. Om du ska köra Vasaloppet är nybörjare så skulle jag tipsa om att köra åtminstone ett längre lopp innan, brukar finnas många seedningslopp på drygt fyra mil, så att du får känna på att åka en längre sträcka i tävlingstempo. Detta för att se hur kroppen reagerar, om magen reagerar på något du äter eller dricker och helt enkelt få en känsla för distansen, som ett plus i kanten kan du även seeda upp dig något/några startled.
   Under själva loppet är det viktigt att inte stressa i början, det är kaos i första backen men blir bättre, sträva efter att hitta ett tempo som känns lagom. Du ska inte bli stum eller vara särskilt anfådd, tiden kommer att ta ut sin rätt ändå 😉 Tänk på att få i dig ordentligt med vätska och energi redan i början av loppet, när du känner att du börjar gå tom så är det för sent och det kan bli riktigt jobbigt.
   Hoppas du åker någon gång, även om det bara blir en gång så är det otroligt häftigt att ha gjort det!

   1. Okej, tack för tips, får se när eller om jag börjar tränar upp lite för något av det. Har inte stått på skidor på en strax över 20 år eller nåt 😉 Väldigt få vintrar med tillräckligt med snö här nere. Går åtminstone en 10 år mellan varje gång det blir en längre snöperiod. Ja ja jag får se hur det blir 😉 Åter igen tack för tips 🙂 Ja jag tror på att det skulle vara häftigt att ha åkt åtminstone en gång 🙂

 2. Wow, vilken bra tid och placering! Det var väl mer än du hoppades på?! Det verkade som om alla tyckte det var jobbigt på slutet så du var nog inte ensam…
  Grattis återigen!

 3. Grattis till en fantastisk tid! Kul när man lyckas nå målen och dessutom med råge! Kan förstå att du kanske inte är så sugen igen, haha. Själv funderar jag på Tjejvasan, den verkar lagom lång och kanske inte lika ”hetsig” – vi får se :o)

 4. Gratulerer med et fint løp!

  Hvor mye klassisk trente du som aktiv? Hovedsakelig lugna pass da, i klassisk altså?

  Hvor gode er skiskyttere egentlig i klassisk?

  1. Tack så mycket!
   Åkte klassiskt ett par gånger i veckan men endast som återhämtningsträning dvs lugna pass. Innan denna vinter hade jag nog inte kört klassiska intervaller sedan jag var junior 🙂

 5. Bravo Helena ! Du körde lika bra som många av de manliga elitåkarna ! När du nu har sett på dina forna medkämpar i skidskyttetävlingarna: Mäkäräinen, Dopracheva, Semerenko,Solemdal, och många fler, blir du då inte lite sugen på att själv också tävla ? ? Jag tror absolut att du skulle kunna hänga med ! Det säger ju Magdalena F.,Björn F. med flera att det är väldigt svårt att förutsäga vem som ska vinna i denna sport olika dagar.Det är så varierande och det är väl det som är tjusningen också, både för dem som tävlar och för oss TV-tittare ! Om jag som bara din blogg-mormor är så stolt över dig, hur stolt ska då inte din egen mormor vara ! En sak jag undrar över är hur Moa reagerar när hon ser sin mamma i TV. Johan Olssons barn hade ju förundrat utropat : titta pappa ! Det var efter hans guldlopp på 15 km i VM. Det var också härligt att se dig på Eldsjälsgalan då du delade ut priset till Sveriges bästa ungdomsledare och höll ett väldigt fint tal. Tack fina Helena !

  1. Första året efter jag lagt av så kände jag lite sug men nu är jag så långt ifrån den formen att jag njuter av att se på TV istället för att vara med 🙂 Jag vet inte om Moa sett mig något på TV faktiskt, jag tror inte det.
   Tack för dina fina ord!

Kommentarer är stängda.