Hälsohets

Jag kanske är blind men jag har aldrig riktigt upplevt denna hälsohets som tydligen blivit ett problem. I och för sig så kanske det beror på att jag väljer vad jag tar åt mig av; jag ser också alla tidningsrubriker om olika dieter, superfrön, superbär, ”gå ner 4 kilo på 4 veckor osv”, men jag bryr mig inte om det. Jag kan absolut läsa vissa av dessa, dock aldrig quickfix-viktnedgångar som jag vet inte håller i längden. Jag kan självklart slänga ett öga på en artikel om någon speciell diet som ska vara sååå grym, men jag tar inte med mig det efter att jag läst färdigt, helt enkelt för att jag vet att jag aldrig skulle kunna hålla en diet. Jag vill inte heller att Moa ska växa upp med att se mig hålla på att äta på ett speciellt sätt, jag önskar att hon alltid kan ha sin fantastiska syn på mat. Jag vet att det inte kommer att hända men jag vill i alla fall uppmuntra henne till att äta bra mat utan att krångla till det och framförallt att man kan äta allt, men inte alltid och självklart att fysisk aktivitet är kul och grymt för välmåendet 🙂

För där har vi den andra sidan av denna hälsohets, de som tränar tvångsmässigt för att, i de flesta fall,  se ut på ett visst sätt. De som har glömt bort glädjen i träningen och får ångest om de en dag inte tränar.
Jag tränar för att må bra och orka med livet på det sätt jag vill; ibland handlar det om att orka bära runt på Moa och ibland handlar det om att springa milen på 39 minuter. Men nu förtiden känner jag ingen press eller stress i träningen, det gjorde man ganska ofta som elitaktiv. Det var inte alltid kul att träna i två plusgrader och hällregn, men det var heller inte direkt avstressande att bli förkyld en vecka…

Min hälsofilosofi är att inte krångla till det i vare sig kost eller träning; träna så mycket du mår bra av, träna det som känns kul och ät allt men inte alltid 🙂

Jag vet att det finns folk som mår väldigt dåligt av och blir sjuka av att leva för hälsosamt men jag tror faktiskt att vi har ett större problem med de som lever för ohälsosamt, jag tror att de är betydligt fler….

IMG_0370Träning tillsammans med bästa (lilla) sällskapet, ett år senare är det lite mer tyngdmotstånd i att springa med henne i vagnen än vad det var när den här bilden togs 😉

1 kommentar på “Hälsohets”

  1. Hej! Bra att du tar upp detta. Finns mycket att säga om tränings- och hälsohets och själv hör jag till de som varit i ett ätstörningsbeteende och tränat ohälsosamt så jag har fått hitta tillbaka till en må-bra-nivå så som du beskriver. Du har en sund inställning och det gillar jag! Jag själv kan uppleva allt kring denna tränings- och hälsotrend, som gäller nu i media och på sociala medier, som något väldigt jobbigt. Alla ska springa, göra klassiker, träningsstegar på jobbet, äta dieter osv… För någon som mig är det jobbigt att höra på. Jag vill inte dras med. Jag vill välja själv vad jag ska träna, hur mycket och vad jag ska äta! Vi tar nog till oss det hela på olika sätt, själv är jag väldigt känslig. Ett av problemen är kanske att folk som verkligen borde tänka mer på att röra på sig och äta rätt inte alls lyssnar på detta. Kanske för att det just är sådant tjat kring allt… Då stänger man av och slutar lyssna.

Kommentarer är stängda.