Ett intervallpass

Tycker att dagens rubrik passar väldigt bra då jag sjunkit ner i soffan (nyduschad!) och med härligt möra ben efter ett löpintervallpass.
Till helgen ska jag springa ett par sträckor på St Olavsloppet som är en stafett mellan Trondheim och Östersund, uppladdningen har varit kass med nästan tre veckors ofrivillig förkylningsvila, så den sista veckan har gått ut på att hitta en så bra som form som möjligt på den korta tiden.
Enligt coachen (=David) så är det bästa sättet att få igång kroppen snabbt när man inte har mycket tid att spela på att köra korta, stenhårda intervaller med lång vila emellan. Så det har jag gjort; i fredags en timmes pass med 8 st 30 sekunders maxintervaller och då är det verkligen max från första sekunden av intervallen.

Ikväll körde jag ett ”förstöra-benen-pass” dvs målet var att mosa sönder musklerna så att jag inte får den känslan efter fredagens lopp eftersom jag ska palla 8 km på lördagen också. Så imorgon har jag förmodligen sjukt ont och förhoppningsvis slipper jag den smärtan på lördag när jag vaknar 🙂
Passet bestod i alla fall av:
*Uppvärmning 15 minuter
*3 st treminutersintervaller på lätt kuperad asfaltsväg, vila tre minuter mellan varje intervall.
*3 st intervaller på 90 sekunder, dessa sprang jag på asfalt utför för att vänja benen vid hårt underlag och hårda stötar. Även här tre minuters vila mellan dragen.
*15 minuters nedjogg.

Men mitt absoluta favoritintervallpass när man har väldigt ont om tid är:
*10 min uppvärmning
*10 st enminutersintervaller med en minuts vila mellan
*10 min nedjogg
*Klart! Perfekt för ett kort och effektivt morgonpass innan jobbet eller kanske under lunchen.

När jag var aktiv så landade intervallpassen ofta på 45-60 minuters effektiv intervalltid, då det inte handlade om formtoppningsträning, men då skulle jag även orka prestera max tre tävlingar/vecka, tre veckor i sträck… Har inte riktigt de ambitionerna längre 😉

SAM_0027

Målgång på St Olavsloppet i Östersund 2010

Vilket är ert favoritintervallpass?

 

2 kommentarer på “Ett intervallpass”

  1. Hej. Trevlig blogg du har. Jag gillar verkligen när du skriver om träning och det blir lite tips som i detta inlägget intervaller,kanon!☺/Jennie

Kommentarer är stängda.