Morotsbröd

Idag när Sam tog sin tupplur så passade jag och Moa på att slänga ihop en deg för att få njuta av nybakat bröd till kvällsfika.
Har bakat det förr, men idag var helt klart bästa gången och jag tror faktiskt det är det godaste bröd jag någonsin bakat 🙂

Här kommer receptet:
50 gram jäst (jag använde torr, men färskt går lika bra)
5 dl mjölk (rätt temperatur beroende på vilken sorts jäst som används)
200 gram grovt rivna morötter (ca 5 dl lätt packade)
1 tsk salt
2 msk honung
ca 12-13 dl dinkelmjöl

Blanda alla ingredienser och tillsätt mjölet eftersom. Knåda ordentligt och länge, maskin underlättar. Låt jäsa ca 1 timme i bunke täckt med plastfilm.
Knåda degen några minuter för hand och tryck ut den i en långpanna med bakplåtspapper. Jag orkade inte trycka ut mitt hela vägen ut i kanterna utan låter det vara lite mindre och låter det istället bli högt och fluffigt.
Sätt ugnen på 225 grader och låt brödet jäsa 30 minuter på plåten.
Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter beroende på ugnens effekt. Jag körde brödet i 14 minuter och det blev perfekt, men här får man prova sig fram. I receptet jag följt så står det att man även kan använda termometer och då är brödet klart när innertemperaturen är 95 grader.

Låt svalna och njut med ditt favoritpålägg 🙂