Testlopp

I söndags körde jag ett löptest som jag gjort ett par gånger tidigare. Har en runda uppe i skogen ovanför huset som grannen Anna Haag introducerade i mitt liv för ett par år sedan. Rundan mäter 3,2 km och det är en kuperad bana med mestadels stig samt några hundra meter på grusväg. Känns som en bra runda med tanke på mitt stora löparmål detta år som är Salomon 27k.
Jag körde det senaste för ca 1,5 månad sedan och jag upplever att träningen fungerat bra efter det så jag hoppades verkligen att få ett bevis på det. Känslan under loppet var bra och jag orkade trycka på bra hela vägen, så himla nöjd när jag knäppte av klockan på en tid som var 40 sekunder bättre än sist.

Så ett tips till alla er som vill ha en liten check på om ni är på väg åt rätt håll i er träning är att skaffa en runda eller en sträcka som ni kan använda som test. Försök att hitta ett ställe som är lättillgängligt så att tröskeln för att ta dig ut och göra det blir låg. Om rundan eller sträckan är hyfsat vindskyddad så är det ett plus då vinden kan spela väldigt stor roll för tiden, framförallt om du kör testet på cykel.

Se till att skriva ner lite noteringar om hur förutsättningarna och känslan var kring testet. Det är ju onödigt att riva upp ett helt träningsupplägg för ett sämre resultat när det i själva verket kanske förklaras av kraftig motvind, nyss tillbaka efter sjukdom eller regn som gjorde banan tungsprungen och hal.
Leta inte bortförklaringar men väg in alla omständigheter som kan tänkas påverka resultatet.

I hörnet av den här kohagen har jag start och mål för mitt test 🙂