Loppförberedelser

Är du anmäld till ett lopp i höst eller funderar du på att anmäla dig till ett nästa år?
Det finns mycket att tänka på innan och förberdelserna ska verkligen inte underskattas. Här listar jag några tips, fyll gärna på med fler i kommentarerna 🙂

 1. Träna det du ska bli bra på – kolla upp loppet du ska springa innan du lägger upp träningen mot det. Är det asfalt eller terräng? Flackt eller kuperat? Scanna helt enkelt av vad du behöver lägga mest träningsfokus på. Att nöta en massa mil asfalt när du ska springa ett terränglopp gör visserligen gott för konditionen men för prestationens och loppupplevelsens skull så är det bättre att lägga så mycket tid som möjligt i så tävlingslik terräng som möjligt.
 2. Spring in skorna – se till att du sprungit några mil i de skor du planerat att springa loppet i för att slippa obehagliga överraskningar under loppet…. Här gjorde jag en riktig chansning till Salomon 27k och sprang i ett par skor som jag bara sprungit 45 minuter i dagen innan loppet. Brukar inte ha problem med löpskor och kände att de satt som gjutna på fötterna, men visst det var en onödig chansning även om jag garderade med compeed innan starten. Men jag hade tur och det funkade bra, men som sagt inget att rekommendera!
 3. Säkra plåster – brukar du ha problem med skavsår och sätter på compeed innan start så kan jag tipsa om att tejpa fast dessa med brun sporttejp som finns på apoteket. Den sitter som berget och du riskerar inte att få tråkigheter med skavsårsplåster som rullar ihop sig när foten blir blöt.
 4. Testa kläder – samma som med skor. Provspring kläder och framförallt strumpor för att känna att de sitter bra och inte skaver i någon söm, tvättlapp eller liknande.
 5. Testa nutritionen – se till att ha testat att springa med den sportdryck, gel, bars osv som du tänkt inta under loppet. Har du tänkt ta sportdryck på arrangörernas drickastationer så kan det vara en bra idé att kolla upp deras leverantör och testa att springa med den sportdrycken i magen. Löpning och långa lopp kan få de flesta magar att braka ihop så se till att inte stoppa i dig något som du inte vet att din mage klarar av.
 6. Säkra skosnören – se till att knyta skorna ordentligt med dubbla knutar och säkra snörändarna under snörningen för att minimera risken att behöva stanna för att knyta skorna.
 7. Ladda med positiva tankar – ladda även mentalt och ta dig igenom loppet i tanken innan. Förbered även några tankar att tänka som ska peppa dig om det kommer en svacka och det tar emot.
 8. Ha koll – se till att ha koll på alla prylar, nummerlapp, logistik osv kvällen innan för att slippa stress under tävlingsdagen. Framförallt viktigt vid tidig tävlingsstart.
 9. Ladda snällt – som sagt krånglande mage under lopp är inte kul så se till att äta snäll mat som din mage tycker om de sista måltiderna innan det är dags för start. Passa på att testa typ av mat och tid innan prestation genom att till exempel göra förberedelserna inför ett pass som är tävlingslik i tid.
 10. Ha kul – du gör det här för din egen skull, för att du vill! Ditt mål, din prestation. Jämför dig inte med andra, följ din plan, ha kul och ge dig själv en ordentlig klapp på axeln efteråt. Det spelar ingen roll vad klockan, placeringen eller känslan säger, du har genomfört loppet utefter din bästa förmåga för just denna dag!
  Alla dagar är inte bra men du har alltid gjort det bästa av just den här dagen.

4 kommentarer på “Loppförberedelser”

 1. Hej Helena!
  Var väldigt längesedan jag var in på din blogg, livet rullar på i alldeles för högt tempo med 2 barn i huset 😛

  Jag ser att du fått ett till litet mirakel sen jag läste din blogg senast. Blev så nyfiken när jag nån stans såg att fina söta Sam föddes i april 2016, min son är ju född då. Letade lite mer på din blogg och fann att det var en fredagmorgon… Kan det vara så att det bara skiljer kanske nån timme mellan min Alvin o din Sam? Att min son kanske är född nästan samtidigt som stora HELENA EKHOLMS son. 🙂
  Min Alvin föddes kl 01:55, får jag fråga när Sam föddes? Jag respekterar om du väljer att inte berätta exakt när.

  För övrigt vill jag önska dig en toppendag och passa på att tacka för att du ger så mycket inspiration! Känns kul att jag funnit tillbaka till din blogg igen! 🙂 sköt om er alla 4!

  1. Hej, vad kul att våra killar är födda samma dag 🙂 Sam såg dagens ljus vid niotiden på morgonen.
   Ta hand om dig!

Kommentarer är stängda.