Att klä sig för kyla

Den här vintern har varit en fantastisk skidvinter med massor av snö och minusgrader. Som skidälskare så lever jag upp en viner som denna och humöret är på topp. Men det stora problem när kvicksilvret kryper ner mot minus 20 grader är ju hur sjutton man ska klä sig när man ska ut i skidspåret.

Tänkte visa exempel på hur jag tänker när det gäller detta, kläderna nedan hade jag på mig i förmiddags när jag körde ett pass skidteknik med en herre som på söndag åker Vasaloppet för 19(!):e gången:

På överkroppen körde jag förutom sporttop först en tröja i ull från Ullmax, över det en tröja i ullfrotté från Woolpower, en lite tjockare väst samt en tunnare dunjacka. Om jag varit ute i tränat och hållit mig i rörelse hela tiden så hade jag bytt jackan mot en tunnare variant.

På underkroppen började jag med tjocka underställsbyxor i ull, korta ”vindkalsonger” från Craft, vintertights från Ullmax och överdragsbyxor från Odlo. Om jag hade velat träna och känna mig snabb så hade jag struntat i överdragsbyxorna och istället tryckt på ett till par tunnare underställsbyxor.

På fötterna blev det skidstrumpor från Gococo, tunna, långa ullstrumpor, skidpjäxor och pjäxöverdrag. Fötterna tycker jag helt klart är svårast att hålla varma. Skidpjäxor är kalla och det blir dålig blodgenomströmning i fötterna när man åker skidor.

Fryser väldigt lätt om händerna så här tog jag i rejält med undervantar, skidhandskar från Hestra och stora, tjocka överdragshandskar som passar mina stavar där jag kan ha stavremmen på handen, dra på den tjocka handsken och sedan knäppa fast staven genom ett litet hål i handsken.

På toppen hade jag en buff med fleecedel som räcker fint runt både huvud och hals samt mössa på det.

Kall dag men jag hade det varmt och fint i alla mina lager 🙂