Varför maxpuls- och tröskeltest?

Som en del i mitt arbete som personlig tränare jobbar jag med att genomföra maxpuls- och tröskeltester.
Många undrar om detta verkligen är nödvändigt och något man måste göra?
Svaret är kort och gott; nej, det är inget man måste göra. Men om man vill utveckla sig inom konditionsträning så är det ett fantastiskt bra verktyg.
*Testet ger en bra och objektiv indikation på ditt nuläge, grunden du har att jobba i från.
*Med hjälp av testet kan jag ta fram dina individuella pulszoner eller löphastigheter, med hjälp av detta kan sedan träningen struktureras upp och du får bättre koll på din ansträngningsnivå kontra syftet med passet. Vill du tex förbättra ditt syreupptag så är det viktigt att du ligger på rätt intensitet under intervallerna för att du ska uppnå det som passet syftar till.
*Vid uppföljande tester kan en utvärdering av din träning göras, har du blivit bättre där du avsåg att bli bättre?

Hos mig kan du välja att köra tröskeltest och/eller maxpulstest på framförallt löpband men stak- och roddmaskin fungerar också.
*Syftet med maxpulstestet är precis vad det låter som; att locka fram din maxpuls. Det är ett relativt kort test där du efter en uppvärmning ska köra så länge som möjligt, varje minut höjs motståndet på löpband tex genom ökning av hastighet.
Efter att maxpulstestet är genomfört är det möjligt att ta fram just dina pulszoner och du ser då vilken puls du bör hålla på vilken typ av träning.
*Under ett tröskeltest mäts blodlaktatet genom ett stick i fingret efter ett förutbestämt schema. Syftet här är att hitta din anaeroba tröskel, dvs den gräns där kroppen inte klarar av att hålla undan ansamlingen av slaggprodukter (tex mjölksyra) och där du inte orkar jobba särskilt länge. Att träna nära denna tröskel kommer hjälpa dig att flytta denna bortåt och du kommer då att kunna arbeta på en högre intensitet utan att trilla över gränsen och bli tvärtrött eller ”gå in i väggen”.
För att bli en bra uthållighetsidrottare behöver den anaeroba tröskeln ligga så nära ditt maximala syreupptag som möjligt.
Med hjälp av detta test i kombination med maxpulstest så kan pulszonerna bestämmas mer exakt och det blir ännu lättare att träna rätt.

Bilden är från ett träningsläger på Mallorca där min tränare kollar så att jag ligger rätt i laktat under ett träningspass, att ligga över tröskel när du inte bör gör att du bränner krut på fel ställen och risken att bli övertränad ökar. 

För vem passas det att köra dessa tester?
Alla som vill träna olika intensiteter och som vill bli bättre bör göra ett maxpulstest för att ta reda på sina pulszoner.
Tröskeltest är för dig som är relativt van att träna och som vill precisera dina pulszoner ännu mer. Här bör du ha ett hum om din nivå dvs hyfsad koll på vilken tid du tex springer på milen. Detta för att kunna hitta rätt startnivå och undvika att testet blir för kort eller för långt.

Priser:
Maxpulstest 500 kr, tid ca 30 minuter.
Tröskel- + maxpulstest 1000 kr, tid ca 60 minuter.

Skicka ett mail till mig på kontakt@helenaekholm.com om du har frågor eller vill boka in en tid.
Är du löpare så är våren den bästa tidpunkten att genomföra ett test för att du ska gå in i löpsäsongen med bra förutsättningar med bra pulszoner och ett utgångsvärde.

P.S Maxpulstestet kan även användas som en värdemätare på hur din utveckling ser ut då du förutom maxpuls även får en sluttid som du kan sikta på att förbättra nästa gång 🙂