Sista passet innan lopp

Det här med att lägga upp träningen de sista dagarna inför ett lopp, kan ge många huvudbry. Det viktiga här är att inse att det jobb som inte är gjort kommer inte att kunnas göra dessa dagar. Nu handlar det om att ge kroppen så optimala förutsättningar som möjligt att få fram det man har.
Det är därför noll idé att trycka på med en massa träning, det är bättre att trappa ner, ta det lugnt och samla energi både mentalt och fysiskt.

Sista veckan innan jag ska köra ett lopp så brukar jag släppa mycket på träningen (framförallt på intensitet då jag ändå inte har någon mängd att skryta med nuförtiden…), kör mest lugnt och eventuellt med kortare fartinslag för att hålla igång systemet och låta kroppen ladda.
Ett par dagar innan race kör ett kortare lugnt pass med 5-6 fartökningar. Under 30 sek ökar jag farten successivt och efter denna halvminut så håller jag ett högt tempo men som jag orkar hålla i yttterligare 30 sek utan att dra på mig mjölksyra.
Mellan varje går/springer jag lugnt i 1-2 minuter.

Tycker det är perfekt att ”väcka” kroppen lite till liv och påminna den om att den ska få jobba ordentligt om ett par dagar. Detta pass känns oftast riktigt kasst, men det brukar betyda att jag ändå är i bra form så lägg ingen värdering i hur passet känns. Det är bara slöseri med energi för det säger inget om hur loppet kommer kännas.

Hur brukar ni lägga upp sista dagarna mot ett lopp?